Samazināsies valsts nodevas par īpašuma tiesību reģistrāciju zemesgrāmatā

29.jūnija Ministru kabineta sēdē atbalstīti grozījumi noteikumos par valsts nodevu īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā. Grozījumi, kas stāsies spēkā jau no 1. jūlija, paredz samazināt valsts nodevas apmēru fiziskai personai no šobrīd noteiktajiem 2% uz 1,5% no īpašuma vērtības, savukārt juridiskai personai par dzīvokļa īpašuma nostiprināšanu no 6% uz 2% no īpašuma vērtības.

Šīs izmaiņas ir nozīmīgs Latvijas nekustamā īpašuma tirgus konkurētspējas uzlabojums un reizē ievērojams ieguvums sabiedrībai, samazinot ar īpašuma iegādi saistītās izmaksas, norāda Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse.

"Esam gandarīti, ka nozares viedoklis un argumenti ir sadzirdēti, un Zemesgrāmatu likuma grozījumi stāsies spēkā jau no nākamā mēneša. Valsts nodevu samazinājums nesīs reālu ieguvumu gan juridiskām personām, veicinot izaugsmi īres tirgū, gan fiziskām personām, ļaujot ikvienam Latvijas iedzīvotājam ietaupīt vidēji 500 eiro jauna dzīvokļa iegādes procesā. Vienlaikus tas padarīs Latvijas nekustamā īpašuma vidi konkurētspējīgāku un pievilcīgāku salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm, tādējādi piesaistot lielāku investoru interesi. Par paveikto darbu pie grozījumiem Zemesgrāmatu likumā nozares vārdā vēlos izteikt pateicību Gatim Eglītim," norāda Mārtiņš Vanags, Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs.

Līdz šim noteiktie valsts nodevu apmēri par īpašuma tiesību reģistrāciju zemesgrāmatā fiziskai vai juridiskai personai bijuši nesamērīgi augsti un bremzējuši Latvijas ekonomikas un tautsaimniecības attīstību. Salīdzinājumam, Latvijā līdz šim īpašuma iegādes darījuma nodoklis bija 2% no īpašuma vērtības fiziskai personai un 6% – juridiskai personai. Tikmēr kaimiņvalstīs obligātās ar nekustamā īpašuma iegādes darījumu saistītās izmaksas ir ievērojami mazākas – Lietuvā 0,45% no darījuma vērtības, Igaunijā aptuveni 0,4% no darījuma vērtības. Latvijā līdz šim noteiktās nodevu likmes atsevišķos gadījumos pat 100 reižu pārsniedz apmēru, kas par identisku procedūru jāmaksā kaimiņvalstīs, tāpēc pieņemtie grozījumi nozarē gaidīti jau sen, lai veidotu investoriem un pircējiem pievilcīgāku vidi.

Informācija no db.lv